Az elmúlt években közel négyszáz kutyát mentettek meg a kormányhivatallal közösen az állatvédők

Megosztás

Újabb kutyaszaporító telepet számoltak fel Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a szakemberek. Ezúttal Mezőtúron találtak nagyon rossz tartási körülmények között élő, beteg kölyökkutyákat. Az állatokat azonnal elszállították.

Nem ritka, hogy a civil szervezetekkel, társhatóságokkal együttműködve szerveznek állatmentő akciót a kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának szakemberei. Egy-egy ilyen alkalommal a civil szervezetek segítenek az elkobzott állatok elhelyezésében, ők vállalják fel a kimenekített kutyák tartási és állatorvosi költségét is. Hatalmas munka, együttműködés szükséges ahhoz, hogy sikerrel járjanak az állatok kiemelésében.

Legutóbb egy mezőtúri szaporítótelepet számoltak fel. A tapasztalatokról Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány munkatársa írta le tapasztalatait, aki a kormányhivatal szakembereinek munkáját is méltatta levelében.

„Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány egy kisebb szaporítótelepen járt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivataltól dr. Körmendy Rékával, illetve a Mezőtúri Járási Hivatal főállatorvosával, dr. Kovács Tiborral.

Az állattartónál a tenyészállomány és némely kölyökkutya tartási körülménye roppant elkeserítő, kritikán aluli volt. Sok alulszocializált, illetve beteg kutya került el a telepről, mikrochip nélkül értékesített állatokat kereskedőknek, akik külföldre szállították azokat. Az állattartótól 30 kutya került elszállításra tulajdonjog-átruházással. Köztük volt olyan kölyök is, akinek a szőrzete pirosasra volt festve, hogy magasabb áron tudják ritkaságként értékesíteni.

A kormányhivatal munkája egyszerűen kiemelkedő volt.

Az elmúlt 3 év során több intézkedésben vettünk részt a kormányhivatallal, dr. Széphalmi Éva főállatorvos asszonnyal. A kormányhivatal munkatársainál olyan jogszabályi ismeretet és állatokhoz való lojalitást tapasztaltunk meg, továbbá az állatvédelmi szervezetek irányába mutatott partnerséget, ami kiemelkedő Magyarországon. A kormányhivatallal közösen az elmúlt 3 évben megközelítőleg 400 kutyát sikerült megmenteni. Ezek csak azok az intézkedések, amiknél alapítványunk is segítséget nyújtott.”

Forrás: vármegyei kormányhivatal Facebook

Kapcsolódó cikkek